"I don't worry at all. I have a feeling I can do anything here. Anything can happen here. It is a little like being a child, with faith, again." - George Lukk, post-war immigrant

Thursday 5 December 2013

Käytännön järjestelyt - Part 2

Osa 2 - asunto, kurssit ja tuet:


Asunto:
Tämä asia vaihtelee varmasti paljon koulusta ja maasta riippuen. Minun itseni piti lähettää ensin hakemus, joka sisälsi 500$ varausmaksun. Tässä vaiheessa tuli toinen suurempi ongelma vastaan - kaikki maksut pystyy maksamaan vain ja ainoastaan luottokortilla... Äitiiiiiiii!
Seuraavaksi, kun vastaus vihdoinkin pitkän ja tuskallisen odottamisen jälkeen saapui, sain valita Traditional Residence Suite'n ja Townhouse Unitin välillä. Niistä tarkemmin aiemmassa postauksessa, mutta valitsin tosiaan Townhouse Unitin pääosin siksi, koska siellä ei ollut pakollista meal plania. Se olisi ehkä ollut jossakin määrin helpompaa, mutta campuksen ravintolat eivät ole aivan terveellisimmästä päästä (Pizza Pizza, Tim Hortons etc.), enkä muutenkaan osaa kuvitella syöväni aina ulkona, sillä osaan kuitenkin itsekin ruokaa valmistaa. (Lacto-ovo-pesco-vegeisyyteni myös rajoittaa aika paljon ulkona syömistä.)

Välittömästi vastaukseni jälkeen tulikin suurempi pakkaus asuntohakemuspapereita, jotka tuli postittaa ihan perinteisessä etanapostissa Kanadaan. Pakettiin sisältyi Fee Schedule, Credit Card Payment Authorization, Emergency Release ja Information Release Consent Formit sekä tietysti Student Residence Agreement, jonka totta kai luin alusta loppuun niin kuin allekirjoituksellani vakuutin... Postituksen jälkee siis sormet ja varpaat ristissä, peukut pystyssä ja vatsa solmussa toivoin, että Itella hoitaa hommansa.

Maksuvaihtoehdot olivat seuraavat; 2538$ 15.11.2013 mennessä tai silloin 2000$ ja sitten 663$ 22.1.2014 mennessä. Valitsin ensimmäisen vaihtoehdon. Onneksi nämäkin maksettiin sillä äitin visakortilla, sillä opiskelijatalouteni ei olisi mitenkään selvinnyt tuommoisesta kertasummasta.
Papereista selvisi myös, että varsinainen move in day on 4.1. eli päivä maahan saapumiseni jälkeen. Jos olisin halunnut muuttaa aiemmin, olisi siitä täytynyt maksaa 30$, mikä ei ole mitään verrattuna hotellien hintoihin, mutta päätin kuitenkin viettää ensimmäisen yön Torontossa, koska se oli ollut ykköskohteeni muutenkin ja on hieman mielenkiintoisempi kaupunki. Toki sinne myös myöhemminkin vaihdon aikana ehdin (ja varmasti menenkin paremmalla ajalla), mutta sieltä on kiva aloittaa seikkailu!



Kurssivalinnat (Learning Agreement)
Viimein oli aika tehdä lopulliset kurssivalinnat. Olin saanut Fanshawelta listan tammikuun hospitality-puolen kursseista (hospitality management, food & beverage management, hotel management, tourism program, food & nutrition management, golf & club management, concierge services). Yhteensä kursseja oli 41 kappaletta, joista piti sitten valita sopivat. Tein taas suuren työn tutkiessani kurssien sisältöjä ja vertaillessani niitä Haaga-Helian ensi lukukauden kursseihin, jotta saisin mahdollisimman paljon niistä korvattua. Tässä välissä on pakko toistaa, että en suosittele POMOja lähtemään vielä neljännellä lukukaudella...

Kun kiikutin aikaansaannokseni kv-koordinaattorille, sanoi hän että ei, ei sinun näin kannata tehdä. Muistatkos kun puhuttiin, että suoritatte vaihdossa viidennen lukukauden ja neljännen teette sitten seuraavien kanssa palattuane vaihdosta. No ei, en itseasiassa muista, koska ei tämmöisestä ollut meidän kevään vaihtoinfossa puhetta laisinkaan. Tämä oli siis todettu syksyn infossa, johon minun ei tarvinnut osallistua.
No ei se sinänsä kyllä haittaa minua lainkaan, sillä onhan se mukavampi viettää vaihtoaika rennompien vapaavalintaisten kurssien parissa kuin päntätessä teoriaa. Takaisin tullessa täytyy sitten vain sopeutua uuteen luokkaan...
Hän kuitenkin tarjoutui auttamaan minua, mistä yllätyin suuresti, koska tiedän hänen olevan hyvin kiireinen. Sovimme, että menen paremmalla ajalla kurssilistojen kanssa hänen juttusilleen. Lopullisessa learning agreementissä on nyt vain yksi kurssi (Career Strategies), joka on suoraan korvattavissa, loppujen yhteensopivuuden katsomme sitten palattuani vaihdosta.

Lopullinen Learning Agreement


Tuet:
Se pääsee usein unohtumaan, kuinka etuoikeutettuja me suomalaiset olemme - ei vain siksi, että toisin kuin muualla maailmassa meille maksetaan koulunkäynnistä eikä toisinpäin (tämä pitäisi aina muistaa kun valittaa ettei tuet riitä), vaan myös siksi, että lisäksi vielä ainakin Haaga-Helia tukee vaihtoon lähtijöitä runsaskätisesti.
Bilateral (Euroopan ulkopuolinen) -vaihtoon lähtevät saavat HH:lta 950€. Lähes tonnin.Tämä potti kilisee mukavasti tilille tammikuussa, kun olen jo Kanadassa. Ei varmasti lopu ideat kesken, että mihin sen käyttäisi. Tätäkin varten on tietenkin oma hakemuksensa, jota ei todellakaan kannata unohtaa...
Lisäksi tietenkin rakas KELA tukee ulkomaille lähteviä opiskelijoita pienillä korotuksilla opintotukeen, asumislisään ja opintolainaan, jos sellaista nostaa. Niiden hakemiseen tarvitsee kv-koordinaattorin allekirjoittaman todistuksen opintoihin kuuluvasta vaihdosta. KELAssa  tätä varten täytetään lomake, joka oli nimeltään "muutos olosuhteissa", tai jotakin sinne päin ainakin...


Meinasin lisätä tähän postaukseen kuvan kaikista vaihtoon tarvitsemistani papereista, mutta onneki tajusin ideani typeryyden ennen kuin aloin levittämään niitä lattialle. Suosittelen muuten ehdottomasti hankkimaan niitä varten oman kansion - helpottaa elämää huomattavasti.

Kysymyksiä saa ja pitääkin esittää, joko täällä tai Facebookissa, tai jopa livenä jos uskaltaa minua lähestyä. Jos vaikutan vaikeasti lähestyttävältä, johtuu se vain siitä että olen niin ujo ja kovakuori(ai)nen.

Peace out yooo! #YOLO



When there's a burning in your heart
An endless yearning in your heart
Build it bigger than the sun
Let it grow, let it grow
When there's a burning in your heart
Don't be alarmed

This fire grows higher


(Death Cab for Cutie - You Are a Tourist)

No comments:

Post a Comment